Krediti iz EIB kreću u julu 2011.

Vesti

150 mil EUR za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je da bi za mesec i po moglo da počne odobravanje kredita iz 150 mil EUR vredne kreditne linije Evropske investicione banke (EIB) za mala i srednja preduzeća.

Ćirić je agenciji Beta nakon potpisivanja ugovora sa EIB kazao da je 80 mil EUR iz te apeks (Apex) kreditne linije namenjeno proizvođačima automobilskih delova.

– Krediti će biti dostupni i stranim i domaćim kompanijama koje su spremne da se uključe u lanac dobavljača, ne samo za „Fiat“ već i za sve druge automobilske kompanije – kazao je on u telefonskoj izjavi iz Luksemburga.

Ćirić je precizirao da će se sredstva iz apeks kreditne linije EIB plasirati preko komercijalnih banka po izuzetno povoljnim uslovima i dodao da je kamata za Srbiju od tri do 3,5% godišnje, na šta još treba dodati marže banaka.

– Ministar ekonomije je kazao da je EIB, osim potpisanog kredita od 150 mil EUR, odobrila i dodatnih 100 mil EUR kroz takođe apeks kreditnu liniju za Srbiju. Potpisivanje tog ugovora se očekuje uskoro – kazao je Ćirić.

Kako je naglasio, u Luksemburgu je danas potpisan i ugovor o kreditu kojim će EIB sa 500 mil EUR finsirati fabriku „Fiat automobili Srbija“, zajedničku kompaniju italijanske kompanije „Fiat“ i Srbije.

– To je važan impuls i znak da renomirana institucija kao što je EIB ima poverenja u Srbiju i vidi je kao dobru investicionu destinaciju, a sa naše strane pokazuje da se polako ali sigurno krećemo ka izvozno orijentisanoj ekonomiji – kazao je Ćirić.

Investicija „Fiat“ u Srbiji, dodao je, biće 99% izvozno orijentisana, a novac EIB kojoj će biti na raspolaganju srpskoj privredi i komponentašima takođe će biti orijentisan ka izvozu.

– Ugovor o kreditu za „Fiat“ dovoljno govori o ozbiljnosti projekta i najveći deo tog novca biće investiran ove i početkom sledeće godine u završetak celokupne investicije „Fiata“ u Kragujevcu, koja bi trebalo da iznosi oko milijaru evra – kazao je srpski ministar ekonomije.

To pokazuje, istakao je, i da se projekat „Fiata“ približava kraju i očekuje se da, prema najavama iz „Fiata“, novi model automobila u test fazi bude izbačen krajem 2011. godine.

Ćirić je precizirao da je za kredit EIB od 500 mil EUR namenjen fabrici „Fiat automobili Srbija“ u Kragujevcu, država Srbija dala garancije na 200 mil EUR, a garancije na preostali deo dali su „Fiat“ i italijanske agencije.