Velika terasa na Paliću spremna za posetioce

Vesti

U Velikom parku na Paliću otvoren je 1. maja deo prostora rekonstruisane Velike terase. Izvedene su četiri faze, ukupna vrednost rekonstrukcije iznosi 2 mil EUR, a renovirani deo prostora, odnosno Velika sala, zvanično je otvorena izložbom akademskog slikara Miroslava Jovančića.

Direktor preduzeća „Park Palić“ Goran Gabrić saopštio je da je iz republičkog Fonda za zaštitu životne sredine obezbeđeno dodatnih 16 miliona dinara za sanaciju Velikog parka i da je i to, osim izgradnje turističke i komunalne infrastrukture, važno za investitore koji dolaze na Palić.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije Goran Petković rekao je kako je Velika terasa revitalizovana u skladu sa tradicijom, arhitekturom i sadržajima koji će omogućiti da multifunkcionalni objekat postane centralno mesto događanja na Paliću, sa bioskopskom dvoranom i mogućnošću organizovanja kongresa sa više od 450 učesnika.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić istakao je da se tokom poslednjih godinu i po dana istovremeno radi na uređenju jezera i priobalnog pojasa.

Velika terasa izgrađena je u stilu secesije po uzoru na jednu budimpeštansku građevinu i prvi put je svečano otvorena 15. septembra 1912. godine. Kao izuzetno vredno arhitektonsko zdanje zaštićena je Uredbom Vlade Republike Srbije kao nepokretno kulturno dobro.