Po Evropi uskoro bez zelenog kartona

Vesti

Manji trošak za sve vozače

Od naredne godine moći ćemo kolima da putujemo u gotovo sve evropske zemlje bez zelenog kartona, što će vozačima doneti uštedu od 2.000 dinara godišnje. Umesto kartona, za putovanje će biti dovoljno da imate registracionu nalepnicu, koja se dobija uz nove tablice, odnosno prilikom svake registracije.

U Udruženju osiguravača Srbije objašnjavaju da Srbija ulazi u sistem zemalja u kojima je registarska oznaka dovoljan dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti.

– Samim tim obrazac zelene karte više nije potreban. U sistemu su 32 države, Srbija postaje 33. članica. Pored ovih zemalja, trenutno je na snazi i poseban sporazum sa Crnom Gorom o putovanju bez zelene karte, pa se nadamo da će i on ostati na snazi – kaže Vladan Manić, sekretar Udruženja osiguravača Srbije.

Savetnik u odboru za osiguranje Privredne komore Srbije Vladimir Đorđević potvrđuje za Press da će vozačima biti dovoljna samo nalepnica, koju će dobijati prilikom redovne registracije.

– Zeleni karton je, u stvari, samo potvrda o postojećem osiguranju. Sada vam to neće biti potrebno jer će dokaz o osiguranju biti registraciona nalepnica zalepljena na šoferšajbnu. Ova nalepnica važiće godinu dana do naredne registracije – navodi Đorđević.

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Press da bi sada osiguravajuće kuće trebalo da smanje cene obaveznog osiguranja.

U Udruženju osiguravača, međutim, tvrde da cena osiguranja nije povezana sa ukidanjem zelenih kartona.