Neophodno brže izdavanje građevinskih dozvola zbog stranih investicija

Vesti

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je danas sve lokalne samouprave da donesu neophodna planska akta, tokom otvaranja nemačke fabrike za proizvodnju malih motora u Subotici, kako bi investitorima omogućili brže otvaranje novih pogona i radnih mesta u Srbiji.
– Otvaranje nemačke fabrike Dunkenmotor je potvrda da su država i gradske vlasti u Subotici dobro odradile posao, kao i da je država investirala u taj grad preko podsticaja za zapošljavanje, opremanje infrastrukture i širenje bescarinske zone. U Subotici je za izdavanje građevinskih dozvola dovoljno dva meseca, ne vidim razlog zašto i u drugim delovima Srbije ne bi moglo da bude tako – rekao je ministar Dulić i ocenio da bi ubrzanjem procedura bilo omogućeno stvaranje povoljne klime za dolazak novih investicija.
Prema njegovim rečima, dolazak nemačkog investitora značajan je za taj grad, koji su u prethodnom periodu zaobilazile velike investicije. Ministar Dulić je ukazao da nemački investitori ne dolaze u zemlje i mesta gde je spora administracija, loša poslovna klima i korupcija, gde nema odgovornosti za ispunjavanje obećanih rokova i datuma.
Fabrika Dunkermotor proizvodi pogonsku tehniku namenjenu izvozu, do sada je u nju investirano oko milion evra i do kraja godine će biti zapošljeno 100 ljudi. Otvaranjem fabrike, kompanija Dunkermotor čitavu proizvodnju mikromotora iz Nemačke premešta u Srbiju. Fabriku su, pored ministra Dulića, svečano otvorili potpredsednica Vlade Srbije za privredni i regionalni razvoj Verica Kalanović, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i član UO matične fabrike Dunkenmotor Nikolaus Gref, uz prisustvo predstavnika Nemačke privredne komore u Srbiji.
– Vlada u Subotici, kao i svuda u Srbiji, sprovodi aktivne mere za otvaranje novih radnih mesta, preduzeća i dolazak investitora. Dobra infrastruktura i saobraćajne veze su značajni za Srbiju, kako bi mogla da se uključi na zahtevno evropsko tržište – navela je potpredsednica Kalanović.
Objašnjavajući kako gradska uprava izlazi u susret potencijalnim investitorima, gradonačelnik Vučinić je istakao da lokana samouprava punim kapacitetima sarađuje sa svim republičkim organima, kao i da je fabrika Dunkenmotor prva investicija koja je u Subotici urađena po ubrzanom modelu.