Uskoro obuka za organsku proizvodnju

Vesti

Ministarstvo poljoprivrede Srbije pozvalo je danas lokalne samouprave da se priključe programu osnivanja centara za obuku poljoprivrednika za organsku proizvodnju hrane.

Iz tih centara bi se hrana besplatno delila obdaništima, rekao je ministar poljoprivrede Saša Dragin na konferenciji za novinare.

Ministarsvo će svakoj opštini koja želi da obuči poljoprivrednike za organsku proizvodnju, ponuditi do 100 hektara državnog zemljišta za to, istakao je Dragin.

Cilj program je unapređenje organske proizvodnje i prenošenje najboljih iskustava poljoprivrednicima, kao i obezbeđivanje najkvalitetnije hrane za decu u obdaništima.

Ministarstvo poljoprivrede će odrediti pravila koja će garantovati način rada i neprofitnu proizvodnju na tim edukativnim dobrima.

Dragin je kazao da će akcenat rada Ministarstva poljoprivrede ove godine biti na organskoj poljoprivredi, navodeći da u „Srbiji postoji preko 4.500 hektara pod organskim zasadima, a preko 2.500 hektara čeka sertfikaciju“ za to.

Prema rečima ministra, „u Srbiji postoji čak 600.000 hektara koji mogu da u kratkom vremenskom roku pređu u sistem organske proizvodnje“.

Dragin je kazao da je zato Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da ove godine za subvencije za organsku proizvodnju daje po hektaru 25.000 dinara u oblasti ratarstva, odnosno do 45.000 dinara u voćarstvu.

Dragin je dodao da će za uzgoj stoke koja je u sistemu organske proizvodnje, subvencije biti do 5.000 dinara po grlu, a ove godine će se davati i do 400.000 dinara pomoći po pojedinačnom zahtevu za uvođenje sertifikata organske proizvodnje.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Mirijana Milošević rekla je da je „prosečna posed u Srbiji 3,7 hektara“, zbog čega je jedino profitabilno bavljenje specifičnom vrstom proizvodnje, kao što je organska koja donosi „30% više zarade od konvencionalne poljoprivredne proizvodnje“.

Milošević je kazala da se prvi „pilot inkubator“ za obuku za organsku proizvodnju već formira u Bačkom Petrovcu, na 30 hektara zemljišta.

Drirektor Uprave za poljoprivredno zemljište Zoran Jeličić pozvao je lokalne samouprave „da kroz svoje godišnje programe za izdavanje državnog zemljišta u zakup, odrede površine do 100 hektara za organsku proizvodnju“.

Kao primer isplativosti programa naveo je da bi 100 hektara organske proizvodnje paradajza bilo dovoljno za podmirenje godišnjig potreba svih vrtića u Sremu.