Stambeni krediti nikad povoljniji

Vesti

Ponuda stambenih kredita banaka u Srbiji nikad nije bila raznovrsnija, ali ni povoljnija.

Osim mogućnosti da biraju između kredita sa fiksnom i varijabilnom kamatnom stopom, zainteresovanima se nudi čak i kombinacija ove dve kamate, a efektivna kamatna stopa uglavnom je ispod ili oko 6%. U bankama ističu da u odnosu na prošlu godinu, raste tražnja za stambenim kreditima, a naročito u poslednja dva meseca.

U Societe Generale banci kažu da se klijenti koji su spremni da preuzmu izvestan rizik usled kretanja euribora zarad nešto niže kamatne stope opredeljuju za kredit sa promenljivom kamatom, koja se kreće od 5,34% (EKS). Oni koji žele potpunu izvesnost u pogledu visine rate, odlučuju se za fiksnu kamatnu stopu koja iznosi 7,94%.

– Od ovog meseca ponudili smo kombinovani stambeni kredit koji građanima omogućava da svake tri godine, bez ikakvih dodatnih troškova, ponovo biraju između fiksne i promenljive kamate. Tako ukoliko euribor počne da raste, klijent može da se opredeli za fiksnu kamatu, a ukoliko počne da opada, da izabere promenljivu i na taj način smanji mesečnu ratu – ističu u Societe Generale banci.

Kako bi učinile popularnijim svoje stambene kredite, banke nude i određene povoljnosti. Kako kaže Petar Jovanović, direktor za poslove sa stanovništvom Raiffeisen banke, svi oni koji podnesu zahtev za stambeni kredit do kraja ove godine biće oslobođeni provizije, bez obzira na datum kada će kredit biti realizovan. Takođe, od ovog meseca novim korisnicima ovih zajmova nudi se i besplatno osiguranje stana od osnovnih rizika, a ovaj trošak banka preuzima na sebe.

Ukoliko se odluče za „Alfa plan“ kredite Alpha banke, klijentima koji nakon pet godina reše da ga pre vremena otplate ne naplaćuju troškove.

– Kako bismo građanima omogućili da se zaštite od rasta kamatnih stopa, u toku otplate zbog rasta euribora ponudili smo „Alfa plan“ kredite sa zaštitnom kamatom. Ovaj proizvod kombinuje prednosti dve preovlađujuće ponude sa promenljivom i fiksnom kamatom – ističe Zoran Stojaković, direktor poslovne mreže Alpha banke.

Najpovoljniji stambeni krediti u ponudi Eurobanke EFG jesu krediti osigurani kod NKOSK s uknjiženom nekretninom kao predmetom zaloge.

– Nudimo stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, koja zavisi od visine kredita i od odnosa vrednosti zaloga i kredita, a klijenti koji primaju platu preko naše banke ostvaruju značajne uštede – kaže Vladan Vilotijević, direktor direkcije za stambene kredite Eurobanke EFG.

Iako su krediti uz subvenciju države najpovoljniji, kako naglašava Marko Prokić, direktor sektora stambenih kredita Vojvođanske banke, veoma atraktivna ponuda je i sa fiksnom kamatnom stopom u prvih nekoliko godina otplate a gde klijent bira rok fiksne kamatne stope.

Oni građani koji ne ispunjavaju uslove za subvencionisane stambene kredite mogu da podnesu zahtev za komercijalne. Živojin Savić, izvršni direktor poslova sa stanovništvom Komercijalne banke, kaže da imaju atraktivnu ponudu stambenog kredita osiguranog kod NKOSK sa fiksnom kamatnom stopom za prve dve godine od 5,95% godišnje. Nakon dve godine obračunava se kamatna stopa koju čini šestomesečni euribor i fiksna marža od 4,95%.

U komercijalnoj ponudi Hypo Alpe Adria banke izdvajaju „premijum paket“ stambeni kredit, uz kamatnu stopu koja iznosi 5,5%, plus tromesečni euribor (koji trenutno iznosi 1,02500%).

(Napomena: teskt je u potpunosti preuzet iz lista „Blic“ od 23.10.2010.)