Svetlosno-vodeni efekti u centru Subotice

Vesti

Svečano otvaranje platoa dr Zoran Đinđić do kraja 2010.

Plato dr Zoran Đinđić u centru Subotice, sa svetlosnim instalacijama i vodenim efektima, jedinstven je u Srbiji ali i regionu. Ovaj dinamičan futurističan prostor, smešten u tradicionalnom ambijentu, dostupan je Subotičanima i njihovim gostima od sredine septembra a zvanično će biti pušten u rad do kraja ove godine.

– Plato je pušten u probni rad kako bismo videli da li sve funkcioniše jer je sastavljen od sklopa elektronike i hidraulike. Planiramo da ga još softverski obogatimo, kako bi imao više svetlosnih efekata. A takođe planiramo da postavimo jedan displej na kome će se pojavljivati prezentacija grada – kaže za „eKapiju“ Josip Kovač Striko, direktor Direkcije za izgradnju Subotice.

On napominje da su deca naročito oduševljena svetlosnim efektima i vodenom maglom, a da će plato u punoj funkciji moći da se vidi na leto kada bude radila fontana.

Za nesvakidašnji izgled platoa bili su zaduženi profesorka Dragana Bazik, arhitektkinja Jelena Stojanović, dipl. inž. Miljan Đurić, el. inž. Zoran Cvetanović.

– Plato u Subotici je odraz potrebe da se vizija Zorana Đinđića pretoči u nešto što nije klasična skulptura, fontana. Ovo je neka vrsta instalacije sa vodenim efektima – vodene magle, vodene zavesice. Napravljen je interaktivni trotoar – kada se ljudi kreće dobijaju svetlosni odziv – kaže za „eKapiju“ Miljan Đurić, vlasnik beogradske firme „Aqua Arts-Akvamarin“.

Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine je za ovaj projekat obezbedio 42 miliona dinara. „Vojput“, „Somborputevi“ i „Aqua Arts-Akvamarin“ su se pobrinuli za izgradnju subotičkog platoa.