Penzioneri dobijaju bonus pre rebalansa budžeta

Vesti

Za najugroženije 5.000 dinara

Jednokratna pomoć od 5.000 dinara penzionerima u Srbiji koji imaju primanja do 30.000 biće isplaćena pre usvajanja rebalansa republičkog budžeta i mogla bi da počne do kraja ove nedelje, rečeno je danas „Beti“ u Ministarstvu finansija.

Usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, koje se očekuje u narednim danima, Ministarstvo finansija će imati osnov da za 1,5% neopredeljenih budžetskih prihoda utvrdi namenu i taj novac će biti iskorišćen za isplatu penzionerskih bonusa.

Ministarstvo finansija je pri kraju izrade rebalansa ovogodišnjeg budžeta i moguće je da će on do kraja ove nedelje biti prosleđen Vladi na usvajanje.

Skupština Srbije bi, prema budžetskom kalendaru, trebalo bi da do 25. oktobra usvoji predloženi rebalans.

Za isplatu penzionerskih bonusa potrebno je 6,9 milijardi dinara, a pravo na tu pomoć ima 1,4 miliona penzionera, među kojima su i poljoprivredni penzioneri, kao i oni koji primaju penzije iz inostranstva ili meštovite penzije, koje su manje od 30.000 dinara.

Penzije u Srbiji su, kao i plate budžetskih korisnika, zbog ekonomske krize zamrznute na kraju 2008. godine. Jednokratna pomoć od 5.000 dinara budžetskim korisnicima čija su primanja do 50.000 dinara isplaćena je u julu ove godine.

Odmrzavanje penzija i plata, prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, uslediće u januaru, a u 2010. godini predviđene su još dve povišice – u aprilu i oktobru.