Šestina firmi u Srbiji planira otpuštanja

Vesti

Vlasnici svakog šestog preduzeća u Srbiji planiraju da u naredna tri meseca smanje broj zaposlenih, objavljeno je u mesečniku MAT. Istovremeno, četvrtina preduzeća u istom periodu očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda.

Privrednici su pesimistični po pitanju očekivanih stranih i domaćih investicija i izražavaju umereno visok nivo očekivanog rizika u poslovanju.

Anketa u srpskim preduzećima u septembru je donela slične rezultate po pitanju postojećeg stanja i nešto lošija tromesečna očekivanja u odnosu na avgust, navedeno je mesečniku „Makroekonomske analize i trendovi“.

Najvažniji nalaz aktuelne ankete među srpskim preduzećima je pad indikatora očekivane prodaje – sa 22,3 procentna poena u avgustu, na svega 8,3 procentna poena u septembru.

Taj indikator je važan pokazatelj izlaska iz krize, a njegove trenutne vrednosti ne ukazuju na značajniji oporavak. Taj indikator je u septembru 2008. godine iznosio 27,7 procentnih poena, a u periodu jake konjunkture oko 40 procentnih poena.

Stabilizacija deviznog kursa je dovela do smirivanja inflacionih očekivanja – 64,2% firmi očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, uz 24,3% firmi koje očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu.

Na slabiji oporavak privrede od početka godine ukazuje i sledeći nalaz – prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u privatnom sektoru u prvih devet meseci 2010. godine bilo je 61,5%.

To je pad u odnosu na isti period 2009. godine, kada je bilo 63,3%, kao i u odnosu na prvih devet meseci 2008. godine – 67,6%.