Sistem bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Konkursi

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Sistem bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Konkurs za raspodelu i korišćenje podsticajnih sredstava za unapređenje sistema bezbednosti i kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2009. godini

Podsticajna sredstva koriste se za pokriće dela troškova za uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, i to:

1) sistema upravljanja bezbednosti hrane prema ISO 22000;

2) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;

3) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;

4) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu.

Podsticajna sredstva koriste se i za troškove kontrole proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, koja je izvršena od strane kontrolnih organizacija.

Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju:

1) zemljoradničke zadruge;

2) fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava;

3) preduzetnici;

4) privredna društva.

Navedena lica imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava ako se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje i ako su u 2009. godini izvršila sertifikaciju prema odgovarajućem standardu, odnosno izvršili kontrolu procesa proizvodnje za poljoprivredne i prehrambene proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom.

Zemljoradničke zadruge, fizička lica – nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici i privredna društva imaju pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za uvođenje i sertifikaciju dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu izdatom u 2009. godini od strane sertifikacionog tela koje je odobreno od Sekretarijata za sertifikaciju GLOBALG.A.P.-a (FoodPLUS-Keln-Nema