Prijavljivanje projekata za 2010. god.

Pályázatok

NIP
Prijavljivanje projekata za 2010. god.

Javni poziv za prijavljivanje projekata za Nacionalni  investicioni plan Republike Srbije za 2010. godinu

Nacionalni investicioni plan (NIP) je jedan od instrumenata Vlade  koji omogućava ekonomski razvoj Srbije i kvalitetniji standard građana.

Projekti NIP-a mogu se prijavljivati od 10. jula do 10. septembra 2009. godine.

I PRIJAVLjIVANjE PROJEKATA
Projekat može da prijavi ministarstvo, autonomna pokrajina, grad ili opština.

Projekat se prijavljuje elektronskim putem tako što se popunjava Obrazac 1 – Prijava projekta za NIP na internetstranici Ministarstva (www.mnip.gov.rs). Projekti koji nisu prijavljeni na ovaj način neće se razmatrati.
Projekti NIP-a čije se sprovođenje nastavlja u narednoj godini (ranije odobreni projekti) moraju se prijaviti na isti način.

II PRIORITETI NIP-a

Prilikom odabira projekata koji će se finasirati iz sredstava NIP-a u 2010. godini prioritet će imati projekti koji se odnose na:
Razvoj infrastrukture koja će doprineti održivom razvoju, rastu zaposlenosti i podizanju standarda građana, sa ciljem postizanja ravnomernijeg regionalnog razvoja.

III USLOVI PRIJAVLjIVANjA

Sufinansiranje

Realizacija projekata NIP-a predviđa obavezno sufinansiranje projekata u zavisnosti od vrste pro-jekta i stepena razvijenosti lokalne samouprave, i to na sledeći način:

– Nacionalni projekti se finansiraju u celokupnom iznosu sredstvima NIP-a,
– Regionalni projekti se finansiraju sredstvima NIP-a uz obavezno sufinansiranje od strane lokalnih samouprava u iznosu od 20% od predračunske vrednosti investicije (sa PDV-om),
-Lokalni projekti se finansiraju sredstvima NIP-a uz obavezno sufinasiranje projekata od strane lokalnih samouprava, i to na sledeći način:

1.Lokalne samouprave: Novi Sad, Beograd, Subotica, Niš, Požarevac, Zrenjanin, Pančevo, Vršac, Užice, Kragujevac, Čačak, Senta, Arilje, Sombor, Smederevo, Jagodina, Bečej, Kikinda, Lajkovac, Vrbas, Kruševac, Apatin, Valjevo, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Bačka Palanka, Sremski Karlovci, Inđija, Beočin, Gornji Milanovac, Bačka Topola, Pećinci, Šabac, Kanjiža, Temerin, Čajetina, Kula i Kosjerić, u obavezi su da obezbede sufinansiranje projekata u iznosu od 50% od predračunske vrednosti investicije (sa PDV-om);

2. Lokalne samouprave: Kraljevo, Pirot, Vranje, Ruma, Lapovo, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ada, Novi Kneževac, Zaječar, Bač, Sokobanja, Aranđelovac, Kladovo, Odžaci, Požega, Bački Petrovac, Paraćin, Kovin, Irig, Smederevska Palanka, Titel, Lučani, Srbobran, Novi Bečej, Šid i Topola, u obavezi su da obezbede sufinansiranje projekata u iznosu od 35% od predračunske vrednosti investicije (sa PDV-om);

3.Lokalne samouprave: Trstenik, Bajina Bašta, Svilajnac, Velika Plana, Nova Varoš, Prokuplje, Ljig, Ub, Aleksinac, Kovačica, Ivanjica, Novi Pazar, Ljubovija, Aleksandrovac, Bor, Batočina, Despotovac, Mali Iđoš, Boljevac, Raška, Brus, Sečanj, Loznica, Čoka, Opovo, Bela Crkva, Ćićevac, Leskovac, Žabalj, Negotin, Priboj, Alibunar, Petrovac, Koceljeva, Dimitrovgrad, Veliko Gradište, Vladimirci, Osečina, Varvarin i Bogatić, u obavezi su da obezbede sufinansiranje projekata iznosu od 20% od predračunske vrednosti investicije (sa PDV-om);

4. Lokalne samouprave: Žitište, Surdulica, Vlasotince, Mali Zvornik, Plandište, Rača, Knjaževac, Kučevo, Gadžin Han, Nova Crnja, Žitorađa, Mionica, Golubac, Lebane, Prijepolje, Krupanj, Majdanpek, Vladičin Han, Babušnica, Bujanovac, Doljevac, Preševo, Blace, Žagubica, Sjenica, Ražanj, Rekovac, Kuršumlija, Merošina, Crna Trava, Knić, Bosilegrad, Svrljig, Žabari, Malo Crniće, Tutin, Trgovište, Bela Palanka, Medveđa i Bojnik, nisu u obavezi da obezbede sufinansiranje predloženih projekata.

Minimum tehničke spremnosti i neophodna dokumenta/akta

Radi efikasnije realizacije projekata NIP-a u 2010. godini ovlašćeni podnosilac je dužan da obezbedi minimum tehničke spremnosti predloženog projekta:
1. Akt o rešenim imovinsko-pravnim odnosima,
2. Idejno rešenje (generalni projekat),
3. Akt o urbanističkim uslovima,
4. Idejni projekat,
5. Glavni projekat.

Ovlašćeni podnosioci nacionalnih i regionalnih projekata nisu u obavezi da obezbede idejni i glavni projekat.

Radi efikasnije realizacije projekata NIP-a u 2010. godini ovlašćeni podnosilac je dužan da obezbedi odgovarajuća akta/dokumenta:
1. Potvrdu daće biti obezbeđen deo sredstava za sufinansiranje projekta NIP-a u toku naredne budžetske godine,
2. Potpisan Akt o saradnji jedinica lokalnih samouprava u realizaciji regionalnog projekta.

Sredstva NIP-a se ne mogu koristiti za:
1. Kupovinu i zakup zemljišta i objekata, naknadu za građevinsko zemljište i druge takse i naknade,
2. Tekuće održavanje, amortizaciju i troškove tekućeg poslovanja,
3. Troškove izrade akata i strateških dokumenata, troškove upravljanja projektima NIP-a i troškove reklama i promocija,
4. Troškove špedicije i skladištenja,
5. Subvencije,
6. Bankarske poslove, troškove garancija, troškove lizinga, troškove osiguranja,
7. Troškove konverzije, gubitke koji nastaju pri konverziji, kamate na dug, zaostale kamate, kao i druge finansijske troškove,
8. Novčane kazne, finansijske penale i troškove sudskih postupaka,
9. Izradu planske dokumentacije,
10. Izradu projektno-tehničke dokumentacije.
Sredstva NIP-a se mogu koristiti za izradu projektno-tehničke dokumentacije samo u slučaju nacionalnih i regionalnih projekata.

IV ODABIR PROJEKATA

Nepotpuna prijava projekta, prijava projekta koja ima druge formalne nedostatke i prijava projekta koja nije blagovremena neće se razmatrati.
Odabir projekata obaviće se u skladu sa Uredbom o postupku po kome se biraju projekti za Nacionalni investicioni plan i postupku po kome se Nacionalni investicioni plan sprovodi (“Službeni glasnik RS”, broj 29/08 i 49/09).

V KONTAKT

Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan poziva ovlašćene podnosioce da prijave projekte popunjavanjem Obrasca 1 – Prijava projekta za NIP na internetstranici Ministarstva (www.mnip.gov.rs), kako bismo zajedno realizovali projekte i pokrenuli razvoj zemlje i lokalnih samouprava.

Telefoni za informacije: 011/333-41-73, 333-41-77
Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan Vlajkovićeva 10, Beograd

Projekti NIP-a mogu se prijavljivati od 1. avgusta do 1. oktobra 2009. godine.