Obuka za vanredne situacije tima Evroregije DKMT

Vesti

Zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vladimir Pandurov, sekretar Crvenog krsta Vojvodine Sinjka Somer, kao i predsednik opštine Kanjiža Mihalj Njilaš otvoriće u petak, 6. maja 2011. godine, trodnevnu radionicu u okviru projekta „Zajednička priprema za poplave“ koji se realizuje u okviru Prekograničnog programa Mađarska-Srbija. Radionica kojom se nastavlja obuka već formiranog spasilačkog tima Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT) biće održana u velikoj sali Banje Kanjiže (ulica Narodni park bb) sa početkom u 10,00 časova.

Osnovni cilj projekta je da se podigne nivo bezbednosti u pograničnoj oblasti kroz organizovanje zajedničke obuke i vežbe u oblasti upravljanja vodama, zaštite od poplava i prevencije. Trodnevna teorijska obuka ima za cilj dalje razvijanje i osposobljavanje spasilačkog tima Evroregije DKMT za organizovanje i upravljanje zaštite od vanrednih situacija. Spasilački tim Evroregije DKMT (DKMT Rescue) je formirana u okviru prethodnog projekta «Formiranje  akcione grupe  za prevazilaženje  izazova nastalih zbog poplava», koju je Ministarstvo finansija Republike Srbije u konkurenciji više od 200 projekata, izabralo među deset primera dobre prakse sprovodenih projekata u okviru svih programa prekogranične saradnje u Srbiji, finansiranih iz CARDS programa.

Projekat realizuje Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Crveni krst Vojvodine i DKMT – Evroregionalna agencija za razvoj Dunav – Kriš – Moris – Tisa Nonprofit d.o.o. iz Mađarske, koja je i vodeći partner na projektu. Projekat finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska- Srbija. Na trodnevnoj radionici će učestvovati ukupno 90 članova spasilačkog tima DKMT 30 pripadnika iz mađarske, 30 pripadnika iz rumunije i 30 pripadnika iz srbije.