Od 1. januara 2011. najniže penzije uvećane za 1%

Vesti

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da će od 1. januara sledeće godine najniže penzije biti uvećane za 1%, dok će penzije poljoprivrednika porasti za 8%, saopšteno je na sajtu Vlade.

Krkobabić je istakao da je to povećanje predviđeno osim tri redovna usklađivanja koja sve penzionere u Srbiji očekuju tokom 2011. godine – u januru, aprilu i oktobru.

Usklađivanje plata u javnom sektoru i penzija izvršiće se u istom iznosu, a koliko će to procenata biti znaće se do kraja godine, rekao je on i ukazao na to da je potrebno usvojiti izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju što će, kako je naveo, biti učinjeno pre zasedanja Borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) 22. decembra.

Potpredsednik Vlade je najavio da će kretanja plata i penzija naredne godine zavisiti od brzine ekonomskog oporavka, rasta privrede i bruto nacionalnog proizvoda.

On je podsetio i na to da dogovor sa MMF-om podrazumeva da najmanje penzije ne budu niže od 27% prosečne plate, kao i da je postignut dogovor da povećanje potrebnih godina staža za odlazak žena u penziju bude odloženo do 2013. godine.

Prema njegovim rečima, reforme penzijskog sistema sprovode se svuda u Evropi, a stručnjaci ocenjuju da je reforma koja se sprovodi u Srbiji među najblažim i najmanje restriktivnim.