“Srbijagas” kupio imovinu “Agroživa” za 11,33 mil EUR

Vesti

Javno preduzeće “Srbijagas” postalo je vlasnik “Agroživa”, pančevačkog proizvođača živinskog mesa.

Ugovor o kupovini vredan 11,33 mil EUR potpisali su generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović i stečajni upravnik “Agroživa” Stevan Moldovan, objavio je u petak na svom sajtu “Srbijagas”.

Bajatović je nakon potpisivanja ugovora rekao da je kupovina “Agroživa” realizovana u skladu sa zaključkom Vlade i da je “Srbijagas” bio jedini koji je dao ponudu.

– “Srbijagas” se uključio u kupovinu “Agroživa” jer bi u suprotnom to preduzeće koje je bilo u stečaju, a koje ipak predstavlja brend, potpuno propalo, što bi omogućilo monopol stranih kompanija na srpskom tržištu – istakao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je dodao i da bi u slučaju propasti “Agroživa” bez posla ostalo oko 1.000 radnika i 2.000 kooperanata.

– Iako je “Agroživ” pod stečajem, to preduzeće već sada radi sa profitom, tako da će sva ulaganja “Srbijagasa” biti vraćena, a socijalno-ekonomski efekti veliki – naglasio je Bajatović.

Govoreći o razlozima preuzimanja preduzeća-dužnika, Bajatović je naveo da su strateški ciljevi nacionalne gasne kompanije da te fabrike oporavi i sačuva ih kao svoje velike potrošače, da naplati najveći deo svojih potraživanja i očuva socijalni mir.

Prema procenama, udeo “Agroživa” na domaćem tržištu živinskog mesa je oko 30%.

Preduzeće “Agroživ”, koje je u stečajnom postupku već dve godine, u 2008. je imalo poslovni prihod od 53 mil EUR a u 2007. godini više od 120 miliona.

Dugovi “Agroživa” danas dostižu 1,5 milijardi dinara (gotovo 14 mil EUR).

Prema proceni stečajnog upravnika, aktiva “Agroživa” vredi oko 3,7 milijardi dinara (35,4 mil EUR).