„PayPal“ u 2011. verovatno u Srbiji

Vesti

Građani Srbije bi trebalo da sledeće godine dobiju mogućnost da plaćaju preko bezbednog sistema za plaćanje preko Interneta „PayPal“, izjavila je ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić.

– Mi smo s njima u stalnoj komunikaciji i „PayPal“ tvrdi da će biti prisutan na našem tržištu, ali se to nikako ne dešava. Sada imamo neka relativno čvrsta obećanja da će sledeće godine Srbija biti uvrštena među zemlje gde „PayPal“ funkcioniše, ali to ne zavisi od nas nego od same firme i njihove poslovne politike – rekla je Matić u intervjuu portalu EurActiv.rs.

Na pitanje zašto „PayPal“ toliko okleva sa dolaskom u Srbiju, Matić je rekla da srpsko tržište nije veliko, kupovna moć je relativno mala, a ulazak na tržište iziskuje ulaganja. Prema njenim rečima, „PayPal“ će građanima omogućiti pouzdan i bezbedan sistem plaćanja, a firmama otvoriti vrata za izvoz robe u inostranstvo.

Kako je dodala, da bi taj mehanizam dobro funkcionisao, potrebno je da carinski sistem bude efikasan, a troškovi carinjenja, špedicije i transporta niski, što u Srbiji nije slučaj.

– Ministarstvo za telekomunikacije je osnovalo radnu grupu za identifikaciju svih tih prepreka, pozvali smo i dobili članove iz svih relevantnih institucija – ministarstava finansija, trgovine i ekonomije i Narodne banke Srbije, kako bismo u jednom trajnom procesu pokušali da unapredimo elektronsku trgovinu – rekla je ona.