Samozapošljavanje i „zelene“ tehnologije – Glavni poslovni trendovi za 2011. godinu

Vesti

Stvaranje mikropreduzeća, investicije u „zelene“ tehnologije i ubrzan tempo promena u svim segmentima tržišta predstavljaju glavne svetske poslovne trendove za 2011. godinu, prezentovano je na jučerašnjoj 5. sednici Skupštine Privredne komore Beograda.

U izjavi za „eKapiju“ Nebojša Carić, izvršni direktor „Adizes Business Consuting“, je konstatovao da je samozapošljavanje veliki trend u visoko razvijenim zemljama poput Rusije, Kine i zemalja EU.

– Mikropreduzetnici stvaraju strateške alijanse, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou i na taj način pokušavaju da obezbede investicije za svoje projekte – izjavio je Carić.

Carić je naglasio da su investicije u „zelenu“ ekonomiju i eko ekonomiju trend koji će se nastaviti u i budućnosti, zahvaljujući finansijskoj podršci svetskih ekonomskih institucija.

– Neinformisanost o svetskim tokovima je veliki problem za Srbiju kao i nedostatak kvalitetnih projekta – rekao je za „eKapiju“ Nebojša Carić, izvršni direktor „Adizes Business Consuting“ i dodao da je „naša zemlja propustila da aplicira za investicije u vrednosti između 400 i 500 mil EUR“.

Dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, je u izjavi za „eKapiju“ rekao da će mali i srednji preduzetnici u Srbiji u 2011. godini najviše investirati u proizvodnju i u obnovu zastarelih mašina za rad.

– Mala i mikro preduzeća, koja imaju samo jednog zaposlenog, čine 17% preduzeća u Srbiji. Njih bi trebalo da podrže i banke i fondovi i lokalna samouprava – rekao je Janković i naglasio da razvoj jedne države počiva na razvoju lokalne samouprave.