Ljajić predlaže minimalnu cenu rada od 95 dinara

Vesti

Ministar rada Rasim Ljajić izjavio je danas da će predložiti Vladi da se minimalna cena rada poveća sa sadašnjih 90 na 95 dinara.

Time bi minimalna plata bila povećana za oko 800 dinara na 16.500 dinara.

Ljajić je rekao da posle prošlonedeljnog sastanka Socijalno-ekonomskog saveta na kome nije bilo dogovora poslodavaca i sindikata, nema pomaka, te će predložiti da Vlada odredi minimalnu cenu rada.

Sindikat je na sastanku insistirao da minimalna cena bude 100 dinara odnosno da minimalna mesečna zarada bude 17.400 dinara, dok su poslodavci navodili da se „ne bi protivili ako bi bila 93 dinara“.

– Mislim da je 95 dinara kompromisno rešenje koje ekonomski može biti održivo i koje je socijalno odgovorno- rekao je Ljajić novinarima.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je danas agenciji Beta da se Unija poslodavaca slaže i sa predlogom da minimalna cena rada bude 95 dinara po satu, ali da se sa tim iznosom ne slažu sindikati koji traže 100 dinara po satu.

Prema rečima Atanackovića, sada je sve na ministru rada koji će Vladi predložiti 95 dinara, iako se Ministarstvo finansija izjasnilo da je prihvatljivo 93 dinara.